Saariselän ensilumi

Saariselän hiihtokausi alkaa pakkasten myötä.

Saariselän ensilumenlatu tehdään tykkilumesta, jonka teko aloitetaan heti sään pakastuessa riittävästi. Lumen tykittämiseen tarvitaan useamman päivän jakso, jolloin lämpötila tippuu useamman asteen pakkaselle. Ensilumen ladun tykityksen toteuttaa Saariselkä Ski & Sport Resort. Valmiin ensilumenladun pituus on 5km/suunta.

Saariselällä ei ole säilötty lunta.

Luonnonlumilatujen pohjustus aloitetaan heti, kun lunta on satanut riittävästi, ja sääennusteet lupaavat lumen jäävän maahan. Ensimmäisenä pohjustetaan valaistut ladut, joiden pohja on silein ja paras.

Koska hiihtokausi alkaa joko luonnonlumella tai tykkilumella, kauden avauspäivä riippuu sääolosuhteista emmekä pysty antamaan tarkkaa latujen avauspäivää. Viimeisen viiden vuoden aikana hiihtokausi on avattu 1.11. + / – 7pv

Ensilumenladun avauspäivät 2014-2018:

  • 1.11.2018 tykkilumella
  • 27.10.2017 säilölumella
  • 28.10.2016 säilölumella
  • 7.11.2015 tykkilumella
  • 22.10.2014 tykkilumella

Voit seurata Saariselän sääennusteita:

Reaaliaikaista kuvaa ensilumenladulta voit seurata täältä:


The cross-country ski season in Saariselkä starts as soon as the weather gets colder.

The first snow track in Saariselkä will be made by snow cannons. There is no stored snow from last winter.

The snow making process starts as soon as the weather gets cold enough which means several minus degrees for several days in a row. When the first snow track is ready, the length will be 5km / one way.

The maintenance of the ski tracks on natural snow starts as soon as there is enough of natural snow on the ground. The firsts tracks to be maintained are the illuminated tracks between Saariselkä and Kiilopää.

Because there is no stored snow, the opening schedule of the ski season depends on the weather. We cannot guarantee a spesific opening day. During the past five years, the ski seasons has started on the 1st of November + / – 7 days.

Opening days of cross-country ski season 2014 – 2018

  • 1.11.2018 artificial snow
  • 27.10.2017 stored snow
  • 28.10.2016 stored snow
  • 7.11.2015 artificial snow
  • 22.10.2014 artificial snow

Weather forecasts for Saariselkä:

Real time picture from the first snow track: